Himlens mörkrum

– Alla människor är vackra när de arbetar

Senaste nytt: HIMLENS MÖRKRUM ÄR NOMINERAD TILL GULDBAGGE FÖR BÄSTA DOKUMENTÄRFILM!

Filmen hade världspremiär på Nordisk Panorama 25 oktober 2017 och vann där publikpriset!

Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven, och bilderna skulle senare blir en del av vårt moderna kulturarv och Jean själv ansedd som vår främsta arbetarfotograf.

Jean dör i augusti 2012. Efter sig lämnar han flera oavslutade projekt, ett arkiv som sträcker sig från 1960-talet fram tills idag, och hundratusentals negativ och papperskopior från 40 års mörkrumsarbete med motiv från hela världen. Ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden.

Jeans två barn ärver sin pappas arkiv och påbörjar sökandet efter ett nytt hem till alla hyllmeter fotohistoria. När inget alternativ känns tillräckligt seriöst får det hamna hos Nils Petter…så länge.

Nils Petter Löfstedt var under flera år Jeans fotoassistent och trots ålderskillnaden kom de varandra mycket nära. Nils Petter dokumenterar mörkrumsarbetet, och i deras samtal berättar Jean om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade.

Nils Petter, som var väl insatt i vad Jean ville göra, beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Under arbetets gång växer drömmen om att finna namnen och människorna som Jean en gång fotograferat, och hitta en plats där Jeans kulturarv verkligen kan förvaltas. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna, och blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.

Regissör: Nils Petter Löfstedt
Producent: Johan Löfstedt
Produktionsassistant: Sara Olsson
Produktion: Stavro Filmproduktion AB
Samproducenter: SVT, Film i Skåne
Exekutiv producent: Patrik Axén
Funding: Swedish Art Council
Längd: 77 min

Biografägare! Boka filmen genom www.filmlagret.se