The East indiaman

Foto av Robin Aron.

Foto av Robin Aron.

Ostindiefararen – Till Kina och hem igen

Följ med Ostindiefararen Götheborg på en historisk seglats. Över Atlantens stora blå och Indiska Oceanens ”roaring forties”, genom Fjärran Österns piratvatten och Kinesiska Sjöns olidliga hetta, fram till det spektakulära mottagandet i Kina.

Ombord upplever besättningen sitt livs resa, långt bortom vårt moderna samhälle. I mångas tankar finns frågorna: Står man ut med att leva så länge och så tätt inpå varandra? Kan det här skeppet verkligen segla? Klarar rigg och skrov de enorma påfrestningarna från hård vind, vågor och brännande sol?

Svaret blir en gränslös beundran för 1700-talets sjömanskap och båtbyggarkonst.

Ostindiefararen Götheborg är en replika av originalskeppet som sjönk i Göteborgs hamninlopp år 1745. Vraket återupptäcktes 240 år senare och en marinarkeologisk utgrävning startade. Snart väcktes drömmen om att bygga ett likadant skepp och att åter segla till Kina. Hösten 2005 var det dags och ombord fanns filmaren Peder Jacobsson som kom att dokumentera hela den två år långa seglatsen.

Välkommen ombord på Ostindiefararen Götheborg!

Regi och foto av Peder Jacobsson, klipp av Johan Löfstedt, producent Patrik Axén. Filmen är en samproduktion mellan Stavro och SOIC.

Nyheter!

Filmen har visats på YLE och Kunskapskanalen. Förutom Vinter-OS i Vancouver 2010 är filmen Ostindiefararen det program som toppar Kunskapskanalens tittarsiffror.

Mer info om skeppet och projektet finner du på:

www.soic.se